Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 09:20 - Как да предпазим от запушване каналите в къщи
Автор: aquaservice Категория: Хоби   
Прочетен: 2853 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Koгато канализацията в къщи работи ние не се замисляме че може да се запуши някой ден, когато най-малко очакваме. Неприятно е влизайки в банята да се изкъпим  да се окаже че канала на пода не поема, след като сме ползвали тоалетната и пуснем водата тя не изтича, или пускаме водата в кухнята и тя си остане в мивката.

Първата реакция на всеки е за препарат за отпушване на канали..., но това не винаги е правилното решение, а дори понякога е и грешно.

Какво имам предвид? – веднъжа запушена канализацията малко вероятно е проблема да се реши с препрат, т.к. на всички такива средства(дали за топла или студена вода) съставната част е сода каустик и при реакцията с мазнините(а именно те са причината за натрупвания и постепенно стесняване на отвора) в канала се получава сапун... все пак има вероятност с това да решим проблема, но не и за постоянно!

Опитът ми показва че нуждата от механично отпушване е налице и всичко останало е временно решение. Иначе казано тези препарати са предназначени за профилактика, да кажем 1-2 пъти в годината, при това в ТОЧНО предписаните количества, в противен случай неразтворения препарат вместо да помогне ще навреди като кристализира и сам запуши канала, а после при опита да го отпушим ръчно ще си изгорим ръцете( в такъв случай е необходимо да имаме под ръка силна киселина(оцет например) за да неутрализираме основата, друг е въпроса че е желателно да се работи с домакински ръкавици! Препарата се ползва ТОЧНО по предписания начин след което обилно отмиваме с гореща вода!!!

Най често причината за запушването са отпадъците които попадат в канализацията, мазнини и остаъци от храна в кухнята, косми и други твърди частици в банята и неразлагащи се отпадъци в тоалетната! Можем да вземем вземем мерки и да ограничим това запушване масимално във времето. Много ефективен начин да опазим каналите в кухнята е ползването на мелница(диспозер) но тя е доста скъпа, така че редовната профилактика и почистване на сифоните са препоръчителни, една малка метална решетка поставено върху витлото би ни спестила много главоболия, т.к. събира всички едри отпадъци след ползването на мивката, ако се налага дори и в банята може да се постави, някой сифони имат такава в самата си конструкция. За банята е необходимо да се почиства сифона(най-вече този на душкабина или вана) от косми и понякога профилактично с вакум помпа(целувка :D) Внимавайте какво хвърляте в тоалетната, особено мокри кърпички – те не се разграждат!!!

Ще спра до тук т.к. идеята ми беше да не развивам темата в посока "как да отпушим сами канала", а как да не допуснем да се запуши !




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aquaservice
Категория: Бизнес
Прочетен: 59821
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930